Tuesday, May 17, 2011

........ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ?

Σοκ και άρνηση είναι τυπικες αντιδρασεις μετα απο τραυματικά γεγονότα και καταστροφές, ιδιαίτερα λίγο μετά από το συμβάν. Τόσο σοκ και άρνηση είναι κανονικες προστατευτικες αντιδράσεις.
Σοκ είναι μια ξαφνική και συχνά έντονη διαταραχή της συναισθηματικής σας κατάστασης που μπορεί να αφήσει τις αίσθησεις  σας αναισθητοποιούνται ή να αναστατονονται.  Η αρνηση σας συνεπάγεται  και δεν αναγνωρίζετε ότι συνέβη κάτι πολύ αγχωτικό ή δεν αντιμετωπίζετε πλήρως την ένταση του συμβάντως. Μπορεί να αισθανθείτε προσωρινά μουδιασμενοι ή αποσυνδεδεμένη από την ζωή.
Όπως αρχικό σοκ, επιδοτήσεις, αντιδράσεις, η οποίες διαφέρουν από ένα άτομο σε ένα άλλο. Τα ακόλουθα στοιχεία, ωστόσο, είναι κανονικες αντιδρασεις σε ένα τραυματικό γεγονός:
Τα συναισθήματα γίνονται  έντονα και μερικές φορές είναι απρόβλεπτα.  Μπορεί να γίνετε πιο ευερέθιστοι από το συνηθισμένο, και η διάθεσή σας μπορεί να αλλάζει δραματικά συχνα. Ίσως να γινετε ιδιαίτερα ανυπόμονοι ή νευρικοι, ή ακόμη και να γίνετε πιεσμένοι.
Σκέψεις και  μοτίβα συμπεριφοράς επηρεάζονται από το τραύμα. Ενδέχεται να έχετε επαναληπηκες και ζωντανες αναμνήσεις από το συμβάν. Αυτές οι αναδρομές μπορεί να προκύψουν χωρίς εμφανή λόγο και μπορεί να οδηγουν σε φυσικές αντιδράσεις, όπως  ταχικαρδιά η εφίδρωση. Μπορεί να σας φανεί δύσκολο να επικεντρωθετε σε αποφάσεις με εύκολη σύγχυση. Η ρουτινα του υπνου και φαγητόυ μπορεί να διακοπεί.
Επαναλαμβανόμενες συναισθηματικές αντιδράσεις είναι κοινες. Επετείοι της εκδήλωσης, όπως ένας μήνας ή ένα έτος, μπορούν να προκαλέσουν ανησυχητικές αναμνήσεις από την τραυματική εμπειρία. Αυτα τα «εναύσματα» μπορεί να συνοδεύονται από τους φόβους ότι το αγχωτικό συμβάν θα επαναληφθεί.
Διαπροσωπικές σχέσεις συχνά γίνονται τεταμένες.  Πιο συχνές και μεγαλύτερες σύγκρουσεις με ορίσμενα  μέλη της οικογένειας και  συνεργάτες, είναι κοινο φαινομενο. Από την άλλη πλευρά,  μπορεί να αποσυρθειτε, να απομονωθειτε και να αποφεύγετε τις συνήθεις δραστηριότητές σας.
Τα φυσικα αυτα συμπτώματα μπορεί να συνοδεύει και ακραίο άγχος. Για παράδειγμα, πονοκεφάλοι, ναυτία και στήθοπόνος, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα και ίσως να απαιτουν ιατρική φροντίδα. Προϋπάρχουσες ασθαινιες μπορεί να επιδεινώθουν απο  το άγχος.
Πως μερικα ατομα ανταποκρινονται διαφορετικα με την πάροδο του χρόνου;
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι  δεν υπάρχει «πρότυπο» αντίδρασης σε ακραίες  τραυματικές εμπειρίες. Ορισμένα άτομα αντιδρουν αμέσως, ενώ οι άλλοι έχουν καθυστερήμενη αντιδράση - μερικές φορές μήνες ή ακόμη και χρόνια αργότερα. Ορισμένοι έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ άλλοι συνερχονται  αρκετά γρήγορα.
Και οι αντιδράσεις μπορεί να αλλάξουν με το περασμα χρόνου. Ορισμένοι που έχουν υποφέρει από τραύμα ενεργοποιούνται αρχικά από το συμβάν για να βοηθήσουν τον εαυτο τους να το  αντιμετώπισει αλλα αργότερα αποθαρρύνονται και αισθανονται ύφεση.
Ορισμένοι παράγοντες επηρεάζουν το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την αποκατάσταση, συμπεριλαμβανομένων:
Ο βαθμός και η ένταση απώλειας. Συμβάντα που διαρκούν περισσότερο και αποτελουν μεγαλύτερη απειλή, και εφόσον πρόκειται για απώλεια ζωής ή σημαντική απώλεια ιδιότητας, συχνά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επιλυθουν.
Γενική ικανότητα ενός ατόμου να αντιμετωπίσει την πρόκληση συναισθηματικων καταστάσεων. Τα άτομα που έχουν χειριστει και άλλες  δύσκολες η αγχωτικες περιστάσεις, μπορεί να αντιμετωπίσουν το τραύμα πιο εύκολα.
Άλλα αγχωτικα γεγονότα πριν από την τραυματική εμπειρία. Άτομα που αντιμετωπίζουν άλλες συναισθηματικά δύσκολες καταστάσεις, όπως σοβαρά προβλήματα υγείας ή δυσκολίες που σχετίζονται με την οικογένεια, μπορεί να έχουν πιο έντονες αντιδράσεις με το νέο αγχωτικο συμβάν  και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανάκτησουν ψυχικη υγεια.

Πώς θα πρέπει να βοηθήσω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου;
Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για την αποκατάσταση της συναισθηματικής υγειας  και την αίσθηση ελέγχου μετά από μια καταστροφή ή άλλη τραυματική εμπειρία, συμπεριλαμβανομένων των εξής:
Δώστε στον εαυτό σας καιρό μέχρι να επουλωθούν τα τραυματα. Πρόβλεψτε ότι θα είναι μια δύσκολη περιοδο στην ζωή σας. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να θρηνήσετε τις απώλειες που αντιμετωπίσατε. Προσπαθήστε να είσται υπομονετικοι όσον αφορά τις αλλαγές της συναισθηματικής σας κατάστασης.
Ζητηστε υποστήριξη από άτομα που ενδιαφέρονται για σας και που θα ακούσουν και θα αντιμετωπισουν την περίπτωσή σας. Αλλά λάβετε υπόψη σας ότι το σύστημα τυπικής υποστήριξης μπορεί να εξασθενίσει εκείνους που είναι κοντά σάς αν έχουν βιώσει ή ειναι μάρτυρες του τραύματως.
Ανακοινώστε την εμπειρία σας με οποιαδήποτε τρόπο νιώθετε άνετα-όπως, μιλώντας με τους φίλους της οικογένειας ή διατηρώντας ημερολόγιο.
Μάθετε σχετικά με ομάδες τοπικής υποστήριξης που συχνά είναι διαθέσιμες όπως για εκείνους που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή για γυναίκες που είναι θύματα βιασμού. Αυτο μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα με περιορισμένο προσωπικό συστήματα υποστήριξης.
Προσπαθήστε να βρείτε ομάδες που οδήγουνται από κατάλληλα εκπαιδευμένους και έμπειρους επαγγελματίες. Ομάδες συζήτησης μπορεί να βοηθήσουν άτομα να συνειδητοποιησουν ότι συχνά  άλλα άτομα υπό τις ίδιες συνθήκες έχουν παρόμοιες αντιδράσεις και συναισθήματα.
 Επιδιδωθειτε σε υγιή συμπεριφορές για την ενίσχυση της ικανότητά σας να αντιμετωπίσετε υπερβολική καταπτοση.Να τρώτε ισορροπημένα γεύματα και να ξεκουράζεστε. Εάν αντιμετωπίσετε εξελισσόμενες δυσκολίες με τον υπνο, ίσως μπορέσετε να βρείτε κάποια ανακούφιση μέσω τεχνικών  μεσων χαλάρωσης. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα ναρκωτικα.
 Η αποκατάσταση ρουτίνας όπως κανονικα γεύματα ειναι μεγαλη βοηθεια, κατά τακτηκα χρονικά διαστήματα και μετά από άσκηση. Απολαυστε στιγμες μακρια από τις απαιτήσεις της καθημερινής ζωής με την επιδίωξη των χόμπι ή με άλλες δραστηριότητες.
Αποφύγετε τις μεγάλες αποφάσεις όπως την αλλαγή σταδιοδρομίας ή θέση εργασίας εάν είναι δυνατό επειδή οι δραστηριότητες αυτές τείνουν να είναι άκρως αγχωτικες.
ΠΟΤΕ πρέπει να επιδιώξω επαγγελματική βοήθεια;
Μερικοι άνθρωποι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά  συναισθηματικα και σωματικα αιτήματα που επέφεραν τα τραυματικά γεγονότα, χρησιμοποιώντας τα δικά τους συστήματα υποστήριξης. Δεν είναι ασυνήθιστο, ωστόσο, τα σοβαρά προβλήματα να εξακολουθούν να υπάρχουν και να συνεχίσουν να δυσκολευουν  την καθημερινή σας ζωή. Για παράδειγμα, κάποιοι μπορεί να νιώθουν συντριπτική νευρικότητα ή θλίψη που επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή απόδοση και τις διαπροσωπικές σχέσεις.
Άτομα με παρατεταμένες αντιδράσεις που διαταράσσουν την καθημερινή τους ζωη θα πρέπει να συμβουλευτουν άρτια εκπαιδευμένους και έμπειρους επαγγελματιες ψυχικής υγείας . Ψυχολόγοι και άλλες υπηρεσίες παροχής βοηθειας  ψυχικής υγείας εχουν τις  απαντήσεις σε ακραίες περιπτοσεις άγχους. Υπαρχουν επαγγελματίες που εργάζονται με άτομα που επηρεάζονται από  τραύματα, και τους  βοηθουν να βρουν εποικοδομητικους τρόπους αντιμετώπισης του συναισθηματικου αντίκτυπου της ολης καταστασης.



αγχωτικόαγχωτικό

No comments:

Post a Comment