Tuesday, September 6, 2011

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χρησιμοποιουν την έννοια της τοξικομανίας για την ενεργοποίηση φόβου σε προγράμματα προβολής: "Ειναι το διαδικτιο το οπιο σας; Συντονιστείτε για να μάθετε!" Η  κοινωνία χρησιμοποιεί την έννοια της τοξικομανίας για να δικαιολογήσει νόμους και περιορισμους. Σε τελική ανάλυση, μέρος του διαλόγου μας πρέπει να είναι γύρω από το πώς χρησιμοποιούμε την έννοια της τοξικομανίας, και γιατί.
Βιολογικη μελέτη κοινωνικής συμπεριφοράς σε ζώα τις τελευταίες δεκαετίες προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν τις εξαιρετικά πολύπλοκες και ποικίλες δράσεις κοινωνικης αντιγραφης  τις χωριζουν σε τρία είδη:
1. Οταν ένα άτομο συνειδητά και ουσιαστικα μιμείται τις ενέργειες του άλλου.
2. Οταν ένα άτομο εικονικα μιμείται τις ενέργειες του άλλου.
3. Οταν δυο η περισσοτερα ατομα  κάνουν την ίδια συμπεριφορά ταυτοχρονος.
Η μεταφορά ιδεων με αυτόν τον τρόπο είναι στο επίκεντρο του κάθε πολιτιστικού προγραματως. Η ικανότητα μας για την αντιγραφή των άλλων είναι  προοδος τις ποιο πολλες φορες αλλά επίσης και προβλήμα.
Εάν είμαστε έξυπνοι, με ποιον τρόπο μπορουμε να δρατουμε στο επίπεδο των υπερβολικά επιφανων ατομων της κοινωνιας του περιβαλοντος μας; Ακολουθοντας καποιον αρχηγο προς το καλλιτερο η το χειροτερο. Οι νεολαία της Σομαλίας, αντιμετωπίζοντας την αθλιότητα που παρατηρούμε και στα στρατόπεδα προσφύγων στη Βόρεια Κένυα την επόμενη γενιά θα αυξησει την πειρατια οπως και οι φτωχια στη Βόρεια Αμερική αυξάνει την επόμενη γενιά μελών συμμορίας. Με αυτον τον τροπο  ανήκουν σε οικογένεια με καποιον κακοποιο ως πατερα αφου ποτέ δεν είχαν οικογενεια ενώ μεγαλωναν . Η συμμορία των δρόμων είναι η απάντηση στην αποτυχία του κράτους να παρέχει εμπιστοσύνη στα μέσα για να επιτευχθεί μια καλή ζωή στην κοινωνία γενικά. Όταν "νέοι" περιμένουμε κάτι από την κοινωνία, βρίσκουν ασφαλεία και ταυτότητα στην συμμορία. Κοινωνικά ηφαίστεια εχουν εκραγει στο Λονδινο, την Ισπανια και στην Πλατεια Συνταγματως Αθηνων. Οι δικασται ομως ως "συμμορια του δικαιου" επιβαλουν φυλακιση και χρηματικες ποινες! ΠΡΟΣΟΧΗ!

No comments:

Post a Comment